Ruime keuze aan waterplanten

Een bloeiende, goed functionerende vijver is rustgevend en werkt aantrekkelijk op al het leven in de omgeving. Het biologisch evenwicht in het water speelt daarbij een belangrijke rol. Met de keuze uit de vele waterplanten, die bij ons te vinden zijn, kan elke plantenliefhebber zijn eigen waterwereld creëren.Wij maken een onderscheid tussen oeverplanten, moerasplanten, waterplanten, waterlelies, zuurstofplanten en drijfplanten. Het hangt af van welke soort waar deze in de vijver behoren.

Waterlelies

Waterlelies zijn niet alleen onbeschrijfelijk mooi maar dragen ook flink bij aan het klimaat in de vijver.

Zij gebruiken, net als de andere waterplanten, de voedingsstoffen in het water en zorgen voor schaduw in de vijver waardoor algen minder kans krijgen.

Eveneens vormen hun bladeren een goede schuilplaats voor vissen en andere dieren bij dreigend gevaar.

Moerasplanten

Meteen over de vijverrand begint de natte oever ofwel het moerasgedeelte. Voor deze planten is een standplaats van 0 cm tot circa 15 cm onder water nodig.

Om de snelle groeiers een beetje in te perken, is het verstandig om de planten in vijvermanden te plaatsen.

Zuurstofplanten

De zuurstofplanten horen net als de waterlelies in de diepere delen van de vijver. Zuurstofplanten halen grote hoeveelheden voedingsstoffen uit het water en zorgen daarmee voor voedselarm water, waarin algen nog maar weinig kans van leven hebben.

Zuurstofplanten hebben tot functie het produceren van zuurstof. Die zuurstof wordt voor een deel door het water opgenomen. Het water wordt daardoor zuurstofrijker en dat helpt weer om de gezonde, natuurlijke afbraakprocessen van afvalmateriaal in de vijver beter te laten verlopen.

Dit voorkomt rotting in de bodemlagen van de vijver. Deze planten zijn verkrijgbaar als opgepotte planten en als losse bosjes.

Advies is om 5 à 6 bosjes per m³ te gebruiken.